2008. április 13., vasárnap

2005. évi 1. szám

Új Magvető
2005. 1. szám

Kedves magyar Testvéreink!

Mindenkit szeretettel hívogatunk anyanyelvű Istentiszteleteinkre. Távol áll tőlünk, hogy akárkit el akarjunk választani az egyházától, még kevésbé a hitétől. Az ajánlatunkat csakis az indítja, hogy biztosak vagyunk abban, hogy fontos közös kincsünk, a Biblia tanulmányozása, és feltételezzük, hogy ha ezt magyarul tesszük, jobban esik.
Testvéri szeretettel kívánok áldást, békességet,
Pataky László.

Előzetes a 2. számból
Január 9-13 között Córdobában időztem, hogy jobban megismerkedjem a cserkészekkel. A fiúk táborában laktam, az ő főztjüket ettem, (néha készítettem), és segíteni igyekeztem abban, hogy az Úrral is közösségbe kerüljenek. Hosszabb beszámolót olvashatnak a február 20-án megjelenő második számban. TLK

Zenés áhítat és közös ebéd lesz 2005. február 20-án, böjt második vasárnapján, délelőtt 10 órai kezdettel. Ez alkalommal az igehirdetés spanyolul fog elhangzani, és az Istentisztelet után közös – böjti – ebéden maradhatunk együtt.

Következő számunkban Rdo. Gabriel Miraz testvérünktől olvashatnak írást a böjttel kapcsolatban, természetesen spanyolul.


A Biblia mellett elcsendesedve
„Estefelé lementek tanítványai a tengerhez, hajóra szálltak, és átmentek a tenger túlsó partjára, Kapernaumba. Sötét volt már, és még mindig nem ment oda hozzájuk Jézus; a tenger pedig háborgott, mert nagy szél fújt. Közben eljutottak mintegy huszonöt vagy harmincfutamnyira, amikor meglátták, hogy Jézus a tengeren jár, és közeledik a hajóhoz. Megrémültek, de Jézus megszólalt: ››Én vagyok, ne féljetek!‹‹ Ekkor fel akarták venni a hajóra, de a hajó egyszeriben odaért a partra, ahová tartottak” (János 6,16-21)

Jézus a tengeren sétálva csatlakozik tanítványaihoz a csöndesnek épp nem mondható Galileai-tavon. Alig pár óra telt el azóta, hogy saját szemükkel láthatták, hogy Jézus olyan kevés ennivalóból, amivel öt éhes embert sem nagyon lehetett volna jóllakatni, tömegétkeztetési akciót bonyolított le igen nagy sikerrel. Nem maradt éhes száj az Őt meghallgatók között. Most pedig, miután ennek a hatalmas csodának a tanúi voltak, a tanítványok megrémülnek, hogy azt látják, Jézus mit sem törődve a klasszikus fizika törvényszeruségeivel a víz felszínén sétál. Lehet, hogy azt gondolták, ilyet még soha nem láttunk! Ez igaz, de kenyérszaporítást sem.
A tanítványok emberek voltak, Jézus pedig Isten. Ami a tanítványokat emberré tette, mind megtalálható volt Jézusban, a bunt kivéve. Ami Jézust Istenné tette, abból semmi nem volt megtalálható a tanítványokban. Mégis rájuk sugárzott Jézus személye. Ez alatt azt kell érteni, hogy mint tanúk, részesei voltak az Úr csodatételeinek. Nem közönsége, hanem hites és hiteles tanúságtevői. Ez volt az ő elhívásuk, és az Úr Jézus pontosan erre a feladatra akarta őket felkészíteni azokkal a dolgokkal, eseményekkel és csodákkal, amikkel szembesítette őket, amiknek kitette tanítványait. Eredménye pedig az a fantasztikusan erőteljes szolgálat lett, amelyet Péter vezetésével végeztek Pünkösd után, és amelynek nyomán létrejött az Egyház.

Az Interneten böngészőknek ajánljuk a következő oldalakat:
www.reformatus.hu – a Magyarországi Református Egyház hivatalos lapja
www.parokia.hu – a Református Portál
www.ezazanap.hu – a felekezetközi keresztyén fesztivál honlapja
www.goodnews.hu – a budapesti Good News keresztyén könyvesbolt lapja
www.szolmagazin.hu – keresztyén könnyűzenei oldal

Életünk háza
„Isten épülete vagytok. 10Az Istentől nekem adott kegyelem szerint, mint bölcs építőmester, alapot vetettem, de más épít rá. Vigyázzon azonban mindenki, hogyan épít rá. 11Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus. 12Azt pedig, hogy ki mit épít erre az alapra: aranyat, ezüstöt, drágakövet, fát, szénát, szalmát; 13az a nap fogja világossá tenni, mivel tűzben jelenik meg, és akkor mindenkinek a munkája nyilvánvalóvá lesz; és hogy kinek mit ér a munkája, azt a tűz fogja kipróbálni. 14Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmat fog kapni; 15de ha valakinek a munkája megég, kárt vall. O maga megmenekül ugyan, de úgy, mint aki tűzön ment át. 16Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik? 17Ha valaki az Isten templomát megrontja, azt megrontja Isten, mert az Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok.” (1Korinthus 3,9c-17)

Az idős ácsmester nyugdíjba készült. „Úgy érzem, eljött számomra a pihenés ideje. Nem építek több házat – mondta a munkaadójának. Ami még az életemből hátravan, azt feleségemmel, gyermekeimmel és az unokáimmal szeretném tölteni, nyugalomban, békességben. A havi jövedelmem persze hiányozni fog, de majdcsak megleszünk valahogy.
Az építési vállalkozó sajnálta, hogy el kell engednie egy ilyen jó munkást. Megkérdezte tőle, hogy nem építene-e még egy házat utoljára, az ő kedvéért. Az ácsmester végül engedett a kérésnek. Ám ahogy a munka haladt, egyre inkább látszott, hogy a készülő ház különbözik az addigi mesterművektől. Rossz minőségű anyagokat használt, lélektelenül, felületesen dolgozott. Sokak által elismert pályafutásának méltatlan befejezése lett ez a ház. Mikor az ácsmester elkészült, megérkezett a munkaadója. Szemrevételezte a házat, majd egy kulcsot nyújtott át régi, kedves alkalmazottjának.
– Önnek készült ez a ház – mondta –, ez az én búcsúajándékom. Az ácsmester megdöbbent, aztán mélységesen elszégyellte magát. Most aztán nyögheti hitvány munkájának következményeit. Ha tudta volna, hogy saját házát építi, mindent másként csinált volna.
Nem hasonlítunk mi is az ácsmesterhez? Gyakran mi is gondatlanul építkezünk, építjük életünk házát, de hogyan? Időnként nem inkább romboljuk? Máskor megalkuszunk, a legjobb megoldás helyett beérjük kevésbé jóval is, és még a legfontosabb részleteknél sem teszünk meg mindent, ami tőlünk tellene. Csak akkor vesszük észre, hogy mit okoztunk, amikor már benne kell élnünk a házban, amit saját magunk építettünk. Ha előre tudtuk volna, mindent másként tettünk volna.
Ez az ácsmester mi vagyunk. Saját életünk házát magunk építjük. Minden nap hozunk egy deszkát, beütünk egy szöget, felhúzunk egy falat. Legyünk bölcsek, ez az egyetlen életünk van. És ha csak egyetlen napunk lenne hátra, még ezen a napon is érdemes jól és méltósággal élni.
Életünk háza a barkács-folyóiratok „csináld magad” rovatának munkáihoz hasonlóan épül. Mai életünket tegnap alapoztuk meg. Amit ma teszünk, annak pedig holnap mutatkoznak meg a következményei. Ha szép házban szeretnénk élni, minden nap érdemes minőségi munkát végezni. (Lydia Magazin, 2000/1. szám, 29. oldal)

[Jézus mondja:] „Aki hozzám jön, hallja beszédeimet, és azok szerint cselekszik: megmutatom nektek, kihez hasonló. 48Hasonló ahhoz a házépíto emberhez, aki leásott, mélyre hatolt, és a kosziklára alapozott: amikor árvíz jött, beleütközött az áradat abba a házba, de nem tudta megingatni, mert jól volt megépítve. 49Aki pedig hallotta beszédeimet, de nem azok szerint cselekedett, az hasonló ahhoz az emberhez, aki alap nélkül a földre építette a házát: beleütközött az áradat, és azonnal összeomlott az a ház, és teljesen elpusztult.”
(Lukács 6, 47-49)


Az Úr 2005. évének Feltámadási alkalmai:
Február 9-én 11.00 órakor Istentisztelet az Öregotthonban
13-án 10.00 órakor Böjt első vasárnapi Istentisztelet úrvacsorával
20-án 10.00 órakor Böjti zenés áhítat spanyol nyelvű igehirdetéssel, utána ebéd
23-án 11.00 órakor Böjti Istentisztelet az Öregotthonban
27-én 10.00 órakor Böjt 3. vasárnapi Istentisztelet
Március 6-án 10.00 órakor Böjt 4. vasárnapi Istentisztelet
9-én 11.00 órakor Böjti Istentisztelet az Öregotthonban
13-án 10.00 órakor Böjt 5. vasárnapi Istentisztelet
20-án 10.00 órakor Virágvasárnapi Istentisztelet
23-án 11.00 órakor Nagyheti Istentisztelet az Öregotthonban
24-én 18.00 órakor Nagycsütörtöki Istentisztelet
25-én 10.00 órakor Nagypénteki Istentisztelet
27-én 10.00 órakor Feltámadási Istentisztelet úrvacsorával
28-án 11.00 órakor Feltámadási Istentisztelet az Öregotthonban
Rendszeres alkalmaink
Az év minden vasárnapján és vallásos ünnepén délelőtt 10.00 órakor Istentiszteletet tartunk a Templomban (Ramón Freire 1739); márciustól decemberig minden hónap első szerdáján 16.00 órától pedig Bibliaórát. A Szent István Öregotthonban (Pacífico Rodríguez 1162, Chilavert) minden páros héten szerdán 11.00 órakor tartunk Istentiszteletet. Rendszeres időközönként gyermekistentiszteletet is fogunk tartani, külön az 5-10 és a 11-15 éves korosztálynak.

A Gyülekezet elérhetőségei
Ramón Freire 1739, Buenos Aires, Capital Federal. Telefon: (11) 4551-4903.
A lelkész elérhető a fenti címen, telefonon, továbbá a ??????????@axelero.hu
e-mail címen és a (15) 5746-6505 mobilszámon is.

A magvető vet, az olvasó pedig terem. Jó gyümölcsöket.







Nincsenek megjegyzések: